Bogdan Radivojević, braća Iiić, Nemanja i Vanja, Lazar Kukić i Dragan Pešmalbek (©Starsport)
Bogdan Radivojević, braća Iiić, Nemanja i Vanja, Lazar Kukić i Dragan Pešmalbek (©Starsport)

Đerona s najjačim snagama u Poljskoj, vreme je za nešto veliko

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.12.22. | 15:02

Osim teško povređenog Darka Đukića, svi ostali su na spisku španskog stručnjaka za Svetsko prvenstvo u Katovicama. Borba za četvrtfinale i olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024. godine

Odavno se nismo radovali uspehu rukometaša. Posle evropskog srebra u Beogradu 2012. godine, Orlovi tumaraju u mraku, bez bitnijeg iskoraka na velikim takmičenjima.

Tračak svetlosti počeo je na Vidovdan 2020. godine kada je odlučeno da stranac dođe na čelo reprezentacije. Španac Toni Đerona zasukao je rukave, vraćen je kult reprezentacije, nema više otvaranja Pandorine kutije posle svakog neuspeha, igrači s radošću dolaze na pripreme reprezentacije, nema uvređenih i sujetnih, najbolji igraju. Uspeo je nekadašnji selektor Tunisa u konkurenciji Francuske da bude prvi u kvaliikacijama za Evropsko prvenstvo. S velikim očekivanjima dočekan je šampionat u Segedinu, ali je korona virus desetkovala naš sastav koji nije uspeo početkom godine da prođe paklenu grupu sa supersilama, Galskim petlovima i Hrvatima.

Izabrane vesti

Budućnost srpskog rukometa zavisi od ovog Svetskog prvenstva. Generacija Lazara Kukića, Bogdana Radivojevića, Dejana Milosavljeva, Mijajla Marsenića, Dragana Pešmalbeka, uz trojicu nešto starijih, jedinih sa 30+ godina, Petra Đorđića, kapitena Nemanje Ilića i defanzivnog specijaliste Ilije Abutovića, ima veliku šansu da se bori za četvrtfinale. Da se bori, bar. Šansa postoji. Grupa je takva, Nemačka, Katar i Alžir (prve tri idu u narednu rundu), da je moguće sve tri dobiti, a i u narednoj fazi nema nepobedivih, igraćemo sa tri najbolje od četiri selekcije iz Grupe F – Norveškom, Holandijom, Makedonijom i Argentinom.

Četvrtak, 20.45: (1,55) Visla Plock (8,00) Zagreb (2,95)

Do četvrtfinala nam je otvoren put, nema polufinalista sa prethodnog Svetskog i Evropskog prvenstva, Danske, Španije, Francuske i Švedske, nema ni Hrvatske, uvek neugodnog Islanda i četvrtoplasirane selekcije sa Olimpijskih igara u Tokiju, Egipta. Plasman među osam najboljih timova na svetu garantuju kvalifikacija za Olmpijske igre u Parizu što bi mogla da bude kruna ove generacije, uz Evropsko prvenstvo u januaru 2024.

Pobeda protiv Alžira se podrazumeva, tu ne sme da bude kiksa. Katar kao šampion Azije odavno nije ono što je bio, ulaganja su mnogo manja, ali trenerska ruka legendarnog Valera Rivere ne sme da se potceni. Holandija, Argentina i Makedonije nisu reprezentacije koje su bolje od nas, naprotiv, Srbija bi u tim eventualnim duelima ušla kao favorit. Dolazimo do Nemačke i Norveške. Put do četvrtfinala vodi verovatno bar jedna pobeda protiv ovih selekcija. Panceri su sa islandskim stručnjakom, nekadašnjim trofejnim trenerom Kila, Alfredom Gislasonom, počeli podmlađivanje selekcije. Najbolji nemački rukometaši više ne igraju u nacionalnom timu – levo krilo Rajn Nekar Levena Uve Genshajmer i trio iz Kila – Štefan Vajnhold, Hendrik Pekeler i Patrik Vinček. Naravno, i dalje je to dobar tim, sa golmanom Kjelcea Andresom Volfom kao perjanicom selekcije.

Norveška je poslednjih godina u padu. Posle srebra na Svetskom prvenstvu u Danskoj i Nemačkoj 2019. godine i bronze na EP 2020. godine usledile su sušne dve godine. Dobra vest za Skandinavce je da se od povrede oporavio jedan od najboljih rukometaša današnjice, Sander Sagosen, od leta igrač Kolstada.

Toni Đerona je saopštio spisak od 23 igrača koji će početi pripreme. Svi najbolji su tu, izuzev teško povređenog desnog krila Darka Đukića, koji je pokidao prednji ukršteni ligament kolena pre dva meseca i za njega je sezona završena. Van stroja zbog povreda je i iskusni desni bek Nemanja Zelenović, ali nekadašnji rukometaš Crvene zvezde nije bio u prvom planu kod Đerone, bio je uglavnom treći izvor posle Miloša Orbovića i Jovice Nikolića.

Možda je malo iznenađenje što na spisku nema Đorđa Đekića koji je u dovmeču baraža sa Slovencima bio rezervni srednji bek pored neprikosnovenog Lazara Kukića. Rukometaš Kreteja imao je važnu ulogu u revanšu u Kragujevcu, kada je u finišu postigao jedan od ključnih golova za prolazak u narednu rundu. Odlučio se Đerona da šansu pruži mlađem, perspektivnijem Stefanu Dodiću, koji ove sezone odlično igra u dresu Zagreba (pozajmljen igrač Kjelcea). Za drugog bronzanog juniora Miloša Kosa nije bilo mesta ovog puta, ali tu je još jedan iz juniorskog tima od letos iz Portugalije, pivotmen Vojvodine Luka Rogan.

Ono što je jako bitno da Orovi budu kompletni na šampionatu u Katovicama. Videlo se u Segedinu da nemamo veliki izbor rukometaaš, da Dejan Milosavljev, Petar Đorđić i Nemanja Ilić nemaju dostojne zamene.

Okosnica tima je poznata. Na golu su neprikosnoveni Dejan Milosavljev i Vladimir Cupara. Ne levom krilu u braća Ilić, Nemanja i Vanja, na desnom je standardan Bogdan Radivojević, dok je umesto Darka Đukića pozvan rukometaš Ivrija Vukašin Vorkapić. Na crti su Mijajlo Marsenić i Dragan Pešmalbek, alternativa Petru Đorđiću na levom beku je Uroš Borzaš iz norveškog Elveruma, Kukićeva zamena je Stefan Dodić. Šansu da izbore učešće na Svetskom prvenstvu imaju i Marko Milosavljević iz Ademar Leona i Aleksa Kolaković iz francuskog Šartra.

Najveće dilema Tonija Đerone je pozicija desnog beka. Zato je pozvao čak četvoricu. Prednost imaju starosedeoci, Miloš Orbović i Jovica Nikolić, dok je na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj šansu da se iskaže dobio Predrag Vejin, rukometaš hrvatskog Neksea. Dobre igre u dresu Vojvodine naterale su Đeronu da vrati u nacionalni tim Milana Milića, nekada velilke nade srpskog rukometa koji je godinama tavorio u Nantu pored neprikosnovenog Kirila Lazarova. Nije se izborio na početku sezone za minutažu u dresu Zagreba, da bi pre dva meseca pojačao srpskog šampiona i na nekoliko utakmica je bio ključni igrač tima Borisa Rojevića.

Orbović ove sezone igra odlično u dresu švajcarskog Kriens Lucerna. Pre nekoliko dana je dobio novi trogodišnji ugovor, dok se i Nikolić, nekadašnja uzdanica Vojvodine, navikava na igranje u najjačoj ligi na svetu u Nemačkoj. Na početku Bundeslige je bio povređen, ali na prethodnim mečevima je odličan u dresu Veclara koji će do kraja sezone da predvodi hrvatski selektor Hrvoje Horvat.

Orlovi su naoštreni, žele da krunišu karijere s medaljom i u nacionalnom timu. Vreme je za nešto veliko...



tagovi

Toni ĐeronaRukometna reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u rukometuLazar KukićPetar ĐorđićDejan MilosavljevNemanja Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara